Gubitak i opadanje kose

Gubitak kose

Gubitak kose danas je problem miliona muškaraca i žena. I ma koliko on bio čest, nesumnjivo predstavlja stresno iskustvo za osobe oba pola.  Naša iskustva sa pacijentima su pokazala da neretko dolazi do dramatičnog pada samopouzdanja, osobe se osećaju manje privlačno, povlače se u sebe, čak i padaju u depresiju.

Kod vecine ljudi normalno opada 50-100 dlaka dnevno. To je zaista neprimetno, jer prosecna osoba ima oko 100 000 dlaka na glavi. Kako starimo, normalno je da nam se kosa istanjuje. Drugi uzroci gubitka kose obuhvataju hormonalne promene, odredjena medicinska stanja i uzimanje lekova.

Najcesci razlog gubitka kose je nasledno stanje poznato kao androgena ili androgenetska alopecija kod muskaraca (muski obrazac gubitka kose) i kod zena (zenski obrazac gubitka kose). Kod genetski predisponiranih osoba, odredjeni polni hormoni su okidaci koji dovode do trajnog gubitka kose. Najcesce se javlja kod muske populacije i istanjenje kose moze poceti vec od perioda ranog puberteta.

Različiti  su uzroci opadanja kose, a različite su i mogućnosti da se gubitak kose nadoknadi. Pristup rešavanju problema je individualan. Ipak, ukoliko je doslo do trajnog gubitka kose u odredjenoj regiji,  jedino moguce resenje je transplantacija. Ukoliko imate tu vrstu problema i želite da ga rešimo, očekujemo vas u MBC –u!

GUBITAK KOSE KOD MUŠKARACA

GUBITAK KOSE KOD ŽENA

Drugi razlozi gubitka kose

 1. Telogen effluvium:

  Reč je o brzom i dramatičnom gubitku kose. Gusta, zdrava kosa se u roku od samo nekoliko nedelja smanjuje na 1 do 2 cm. Srećom, proces je reverzibilan.
  Vlasi kose opadaju zbog folikula koji su prerano ušle u završnu fazu ciklusa rasta. Nastaje nakon ozbiljnih infekcija, operacija, nedostatka proteina, zbog uticaja mnogih lekova kao sto su antikoagulansi, beta blokatori, diuretici, antiinflamatorni lekovi, antidepresivi, hormonska supstitucija sa progesteronom, vitamin A, pojedini lekovi za dijabetes itd.

 2. Anagen effluvium

  Reč je o znatnom gubitku kose tokom aktivne faze rasta. Gubitak nastupa najčešće nakon hemoterapije i radioterapije. Rezerzibilan je, ali ne uvek u potpunosti.

 3. Alopecia areata

  Alopecia areata je tip totalnog gubitka kose u regiji koja je zahvacena, a najcesce dolazi do gubitka kose u "pecatima". Nekada se razvije i totalni gubitak citave kose. Smatra se autoimunom bolescu. Pretpostavlja se da postoji neki  "okidac" koji dovodi do toga da imuni sistem reaguje na jedan ili vise sopstevenih organa ili tkiva kao na strano telo. Najcesce dolazi do poboljsanja i ponovnog rasta kose unutar par meseci do jedne godine. Ako je veci gubitak kose (vise od pola poglavine) manje su sanse da ce kosa ponovo izrasti. Jedna od pet osoba koja ima alopecia areatu razvice alopecia totalis (citav skalp bez kose), a jedna od deset ce razviti alopecia universalis (citav skalp i telo bez dlaka). Proces je ekstenzivniji ako se razvije u detinjstvu, ako zahvata vise od pola poglavine, ako osoba ima atopiski ekcem, ako je doslo do gubitka trepavica i obrva, ako je pozitivna porodicna anamneza za ovu bolest  i za druge autoimune bolesti.
  Tretman: Cesto dolazi do spontanog poboljsanja bez tretmana.
  U odredjenim slucajevima su indikovane steroidne injekcije direktno u pecate bez kose ako nisu zahvacene velike regije.  Daju se na udaljenosti od 1 cm na 4-6 nedelja. Potrebno minimum 1-2 meseca za prve rezultate. Ova terapija nije uspesna u svim slucajevima.
  Steoidna topiska terapija kremama. Ako ne dodje do poboljsanja u roku od 6 meseci ne treba ponavljati tretman.
  Minoxidil losion moze pomoci u nekim slucajevima. Ako nema poboljsanja nakon jedne godine ne treba produzavati ovaj tretman.
  Transplantacija kose moze biti opcija nakon detaljnog pregleda i neuspesne terapije medikamentima. Treba naglasiti da za razliku od transplantacije kose kod alopecije areate, gde znamo da je transplantirana kosa otporna na dejstvo hormona i permanentna, u slucaju alopecie areate ne mozemo znati da presadjena kosa nece biti u buducnosti zhvacena ovim procesom.

 4. Cicatricialna alopecia

  Posredi je redak poremećaj ozbiljne alopecije. Tkivo folikula dlake se uništava i zamenjuje ožiljnim tkivom. Može biti uzrokovano DLE, Lichen planus, opekotinama, lokalizovanom radioterapijom, zatezanjem tj. hirurškim podizanjem obrva i mekog tkiva lica (brow-lift, face-lift). Nažalost, prouzrokuje trajni gubitak kose.

 5. Trichotilomania

  Jedan od mogućih uzroka gubitka kose leži i u neprekidnom povlačenju i čupanju kose. Ovaj uzrok se češće se javlja kod žena, a pre lečenja potrebna konsultacija psihijatra.

 6. Trakciona alopecia

  Uzrok ovog tipa opadanja kose je stalni stres kose zbog vrste frizure (na primer, konjskog repa ili punđe).

 7. Ostalo

  Bakterijske i gljivične infekcije (tinea capitis i dr.) takođe mogu biti uzrok gubitka kose.

 

Iskustvo, znanje i stručnost za dobar izgled i zdravlje.
Vaš MBC