Gubitak kose kod žena

Gubitak kose kod žena

Gubitak kose danas je problem miliona muškaraca i žena. I ma koliko on bio čest, nesumnjivo predstavlja stresno iskustvo. Neretko dolazi do dramatičnog pada samopouzdanja, osobe se osećaju manje privlačno, povlače se u sebe, čak i padaju u depresiju.

Gubitak kose po ženskom tipu najčešće je difuznog tipa. Ređe je lokalizovan frontalno i na temenu, a ne zahvata potiljačne i bočne regije poglavine. Utvrditi tip gubitka kose od ključnog je značaja za dalji tretman. Difuzni tip se tretira medikamentima, a lokalizovani hirurškim putem.

Kao i kod muškaraca, gubitak kose kod žena je izazvan genetskimhormonalnim uticajem i godištem.
Gubitak kose najčešće je nasledan, ali može biti izazvan određenim bolestima, lekovima i mnogim drugim faktorima.

Hormonski uticaj kod žena

Kod žena koje su genetski predisponirane za gubitak kose, bilo po difuznom ili po lokalizovanom tipu, uzrok je akcija dva enzima: aromataze i 5 alfa reduktaze.
Enzim aromataza je odgovoran za nastanak ženskih polnih hormona estrona i estradiola. Žene imaju veći nivo aromataze, naročito u prednjoj liniji kose, zbog čega je ona najređe zahvaćena gubitkom.
Kako bi dijagnoza bila što preciznije postavljena, poželjno je uraditi proveru enzimskog statusa kod žena, zbog mogućih povećanih androgenih hormona (slobodni i totalni testosteron, DHEA, prolaktin), potom testove koji ukazuju na druge medicinske poremećaje, kao i kompletnu krvnu sliku, gvozđe i hormone štitne žlezde.

 

Iskustvo, znanje i stručnost za dobar izgled i zdravlje.
Vaš MBC