Prevencija i tretman opadanja kose

Nega kose

Dr Balković izuzetnu pažnju poklanja prevenciji opadanja i što dužem očuvanju, kao i poboljšanju stanja vaše kose. Širok dijapazon usluga usmeren u tom pravcu obuhvata:

Terapiju plazmom obogaćenom trombocitima (PRP), kao i faktorima rasta, zatim mezoterapiju koktelima specijalno kombinovanim za vaše potrebe, uz propisan medikamentni tretman.

PRP terapija kose
Mezoterapija kose

Medikamentni tretman

Može biti naročito koristan u ranim fazama gubitka, kao i posle transplantacije kose.
Od strane Američkog udruženja za hranu i lekove (FDA), dva leka su odobrena za tretman androgene alopecije kod muškaraca:
* Propecia 1mg (Finasterid 5mg 1/4tbl)
* Lokalna upotreba Minoxidila 2% i 5%
Ženama se preporučuje samo lokalna upotreba Minoxidila 2%.

Minoxidil

MinoxidilOriginalno je bio lek koji se koristio za smanjenje krvnog pritiska (vazodilatator), ali je primećeno neželjeno dejstvo: povećana maljavost po telu. Zato se došlo do ideje za njegovu lokalnu primenu u obliku losiona kod gubitka kose.

Ovaj losion se može naći u obliku 2 i 5% rastvora, a u inostranstvu je registrovan i u obliku 12 i 15% rastvora koji se mogu dobiti samo uz lekarski recept. 5% rastvor se smatra 45% efikasnijim od 2%.

Tačan mehanizam delovanja nije poznat, verovatno dovodi do povećane cirkulacije, te bolje ishrane dlake i produženja faze rasta.
Za prve rezultate moramo čekati minimum 6 meseci do godinu dana. Okvirno trećina korisnika je veoma zadovoljna rezultatima, trećina umereno, a kod trećine nisu primećeni znaci smanjenog opadanja kose.

Dnevna doza je 2ml.

Mora se redovno koristiti, a kod prekida terapije gube se i efekti dobijeni korišćenjem ovog losiona.
Neželjeni efekti su retki, moguća je iritacija kože poglavine, najčešće uzrokovana propylen glicolom. Na američkom tržistu postoji minoxidil u obliku pene - Rogaine 5% foam koja ne sadrži ovu substancu i osim što je smanjena iritacija kože lakši je i popularniji za upotrebu.
Moguća je pojava neželjenih dlačica na licu i to češće kod žena.
Neki od retkih neželjenih efekata su glavobolja i blaga vrtoglavica.
Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste ovaj lek.

Finasterid

FinasteridMuški tip ćelavosti ili androgenetska alopecija uzrokovana je delovanjem dihidrotestosterona (muškog polnog hormona) na genetski predisponirane folikule dlake. Dihidrotestosteron nastaje iz testosterona pod dejstvom enzima 5 alfa reduktaze.

Finasterid (zaštićeno ime Propecia) deluje tako što blokira enzim 5 alfa reduktazu tip II i tako smanjuje nivo dihidrotestosterona (DHT) u serumu za skoro 70%. Serumski nivo testosterona neznatno poraste, ali je i dalje u granicama normalnih vrednosti. DHT dovodi do smanjenja rasta tj. anagene faze ciklusa kose i minijaturizacije same dlake. One postaju sve tanje, sporije rastu i mogu u potpunosti nestati.

1974. opisana je grupa muške dece iz malog mesta u Dominikanskoj Republici koja je imala urođeni (genetski) nedostatak enzima 5 alfa reduktaze. Samim tim imali su mali nivo DHT-a, to je dovelo do toga da im je prostata ostala nerazvijena i nisu imali gubitak kose i pojavu akni. Naučnici su želeli da nađu blokator enzima 5 alfa reduktaze da bi imitirali urođeni nedostatak nađen kod ovih ljudi koji bi mogli koristiti u lečenju uvećane prostate i gubitka kose.

Kao rezultat istrazivanja 1992. godine Finasterid u dozi od 5 mg pod zaštićenim imenom Proscar je registrovan za lečenje uvećane prostate kod muskaraca starijih od 50 godina.
1997. FDA je odobrila dozu Finasterida od 1mg/dan za lečenje muškog tipa ćelavosti pod zaštićenim imenom Propecia.

Studije pokazuju da skoro 90% muškaraca koji uzimaju finasterid zadržavaju svoju postojeću kosu, pa čak dolazi i do poboljšanja rasta. Petogodišnje studije su pokazale da 48% ispitanika ima poboljšanje postojeće kose, 42% nema dalji gubitak kose, a samo 10% je gubilo kosu i pored redovne terapije, što je bilo značajno više od placebo grupe gde je kod 75% ispitanika kosa nastavila da opada.

Koristi se jednom dnevno u dozi od 1 mg, najmanje godinu dana da bi se videli rezultati. U toku prvih meseci može doći i do prolaznog pogoršanja jer dolazi do zamene izmenjene dlake novom zdravom dlakom.

Neželjeni efekti kod korišćenja doze od 1 mg su retki i prolazni. 3,8% muškaraca ima neke oblike seksualne disfunkcije (smanjen libido, erektilna disfunkcija), dok je u kontrolnoj grupi taj procenat 2,1%. Pojava ginekomastije (uvećanje dojki kod muškaraca) nije bila veća nego u kontrolnoj grupi.

Najčešći neželjeni efekti se javljaju na početku terapije i reverzibilni su nakon njenog prestanka, a u 58% slučajeva nestaju tokom vremena i pored nastavka terapije.
Finasterid nije dozvoljen za upotrebu kod žena, i trudnice ne bi trebalo da ih lome ili da manipulišu sa ovim tabletama.
Kada se prestane sa upotrebom ovog leka vremenom se izgubi i rezultat, tj. dolazi do daljeg gubitka kose.

Bimatoprost

BimatoprostBimatoprost se koristi za terapiju glaukoma. Primećen je sporedni efekat: pojačan rast trepavica kod duže upotrebe ovog leka.
FDA je 2008. godine dozvolio upotrebu ovog leka u kozmetske svrhe pod zaštićenim imenom Latisse u koncentraciji od 0,03%.

Aplikuje se jednom dnevno na ivicu gornjeg kapka uz liniju trepavica i deluje kod 75% osoba koje ga koriste, čineći im trepavice dužim, debljim i tamnijim. Potrebno je oko 4 meseca da bi se videli rezultati.

Neželjeni efekti nastaju u 4% slučajeva, najčešće dolazi do iritacije očiju, crvenila i pigmentacije kože.
Smatra se da bi aplikacija mogla imati dobar efekat i na rast obrva, ali ne u istom obimu kao na rast trepavica.

Laserska terapija

Laserski cesaljLaserska terapija zasniva se na fotobioterapiji vidljivim crvenim spektrom koji se generiše u laserskoj diodi. Najčešće se primenjuje u vidu laserskog češlja.
Tačan mehanizam delovanja još nije u potpunosti poznat, smatra se da stimuliše folikule dlaka jer ubrzava ćelijski metabolizam i sintezu proteina, to dovodi do zadebljanja dlake i utiče na poboljšanje gustine kose.

Koristan je za upotrebu, naročito kod žena gde je češće prisutna difuzna istanjenost kose, pa osobe ovog pola često nisu kandidati za transplantaciju. Najčešće se preporučuje tretman tri puta nedeljno.

Laserski češalj se može koristiti u kombinaciji sa drugim tretmanima kao što je terapija minoxidilom i finasteridom. Takođe se može koristiti pre i nakon transplantacije kose.

 

Iskustvo, znanje i stručnost za dobar izgled i zdravlje.
Vaš MBC